Webwinkel
  • Gegarandeerd de beste selectie
  • Al meer dan 600.000 tevreden klanten
  • Eenvoudig en snel te bestellen
(Tijdelijk) niet beschikbaar

Bauhaus en haar grote invloed op de hedendaagse architectuur
Bauhaus als ontwerpschool heeft maar veertien jaar bestaan (1919-1933), maar de invloed op de hedendaagse architectuur en vormgeving is nog steeds ongekend groot. De viering van 100 jaar Bauhaus in 2019 zorgde voor nieuwe aandacht voor deze school. Je bezoekt Weimar, Dessau en Berlijn, de drie plaatsen waar Bauhaus was gevestigd. Daarnaast ook Jena en Gera waar je enkele bijzondere gebouwen in Bauhausstijl kunt bewonderen. Je komt op aanraakafstand van de grote namen uit de designgeschiedenis als Marcel Breuer, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Oskar Schlemmer. Je bezoekt de originele scholen, ziet hoe de Bauhaus-studenten werkten en leefden en maakt kennis met nieuwe musea die speciaal voor het jubileumjaar zijn gebouwd. En als toppunt van de reis overnacht je in gereconstrueerde atelierkamers van de studenten van het Bauhaus in Dessau. Kortom, een verrassende en inspirerende tocht voor iedereen die van architectuur en design houdt.

Reisleiding door Bob Witman
Witman schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezighoudt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Inbegrepen
✓ Treinreis
✓ Vervoer ter plaatse
✓ 6 overnachtingen, waarvan 5 op basis van logies en ontbijt*
✓ 2 lunches
✓ 2 diners
✓ Reisleiding
✓ Lokale gidsen
✓ Gebruik audiosysteem
✓ CO2-compensatie
*De overnachting in het Bauhaus op dag 4 is op basis van logies. Voor het ontbijt kunt u terecht bij het café dat zich in het hoofdgebouw van het Bauhaus bevindt; deze kosten zijn niet inbegrepen.

Deze reis is van 10 mei - 16 mei 2020. Bekijk hier het dagprogramma.

;

Praktische informatie

Bauhaus

Reissom
Vanaf €1.795,- p.p.

Duur
7 dagen

Handig om te weten

Programma

Dag 1, zondag 10-05:
Vroeg vertrek per trein vanaf Amsterdam Centraal richting Weimar. In de namiddag aankomst in Weimar. In het geheel vernieuwde Neues Museum bezoeken we de tentoonstelling ‘Van de Velde, Nietzsche und die Moderne um 1900’, waarmee we een goed beeld krijgen van de beginperiode van het Bauhaus. Vervolgens naar ons hotel voor twee overnachtingen.

Dag 2, maandag 11-05:
We wandelen door de nieuwbouwwijk Neues Bauen am Horn, waarin de Bauhausstijl goed terug te zien is en bezoeken Haus am Horn. Dit werd in 1923 gebouwd onder directeur Walter Gropius zelf als modelhuis voor de Bauhaustentoonstelling van dat jaar. Haus am Horn is het enige gerealiseerde gebouw van de Bauhausschool in de stad Weimar. Nabij ligt het Haus Hohe Pappeln, de privéwoning van Henry van de Velde, dat we na de lunch bezoeken. Hij zag hier bewust af van versieringen en ontwierp het huis volgens de esthetiek van de moderne industriëlen en volgens de  beginselen van de doelmatigheid. Het in 2019 opgeleverde nieuwe Bauhaus Museum heeft met de Gropius Collectie de schatten van de oudste Bauhausverzameling ter wereld in huis. Hier kunt u uitgebreid kennis maken met de verschillende objecten uit de Bauhausperiode. Ook de architectuur van het gebouw is zeer de moeite waard.

Dag 3, dinsdag 12-05:
Allereerst een bezoek aan het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universiteit. Dit werd door Henry van de Velde ontworpen, een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau, maar ook een voorstander van het functionalisme. Hij was de grondlegger van de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule in Weimar, voordat deze door Gropius werd overgenomen en opging in het Staatliches Bauhaus. Een rondwandeling onder leiding van een lokale gids leidt ons langs het beroemde trappenhuis, de ateliers en de kantoor van Gropius. We nemen we een kijkje in de historische Herzogin Anna Amalia Bibliotheek, die na een brand in 2004 prachtig gerestaureerd werd. In de middag vertrekken we per touringcar naar het nabijgelegen Jena voor 1 overnachting. Indien mogelijk bezoeken we enkele villa’s in Bauhausstijl ter plaatse.

Dag 4, woensdag 13-05:
In de ochtend bezoeken we Haus Schulenburg. Deze villa is in 1923 in Gera door Henry van de Velde gebouwd als woonhuis voor de textielfabrikant Paul Schulenburg. Op dit moment wordt het gebruikt als Henry van de Veldemuseum met een grote verzameling boeken en schetsen van de kunstenaar. Het interieur van het museum met originele meubels uit de ontstaansgeschiedenis van het huis geven ons een blik in het verleden. We rijden vervolgens door naar Dessau, de volgende standplaats van de Bauhaus-school. Hier liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen dat geheel volgens de idealen van zijn school werd gebouwd. Daarnaast werden diverse Meisterwohnungen ontworpen voor de
leraren. We overnachten authentiek in het Bauhausgebouw zelf in de gerenoveerde studentenkamers.

Dag 5, donderdag 14-05:
Het nieuwe Bauhausmuseum bezit met 40.000 objecten de op-een-na- grootste Bauhauscollectie ter wereld. Aan de hand van de objecten wordt de historie van het Bauhaus in Dessau verteld. De Siedlung Dessau-Törten werd ontworpen om nieuwe modellen huizen voor de sociale woningsbouw uit te proberen. We zien verschillende woningtypen, alsmede het Stahlhaus, dat als materiaalexperiment ontstond. Voor de lunch gaan we naar het Kornhaus, een prachtig rond gebouw aan de oever van de Elbe. Aansluitend rijden we naar Berlijn voor de laatste twee overnachtingen. De winkel Hamann Schokoladen biedt niet alleen de lekkerste chocolade van Berlijn, maar is ook nog eens gevestigd in een prachtig pand in Bauhaus-stijl van de hand van Johannes Itten.

Dag 6, vrijdag 15-05:
Deze dag staat in het teken van de nalatenschap van het Bauhaus in Berlijn. Per touringcar gaan we op pad om in verschillende wijken van de stad hiervan voorbeelden te zien.

Dag 7, zaterdag 16-05:
Het Bauhaus Archiv is nog steeds gesloten voor renovatie, maar er is een tijdelijke kleine expositie en winkel die we ter afsluiting van de Bauhausreis bezoeken. In de middag transfer naar het station voor de treinrit terug naar Amsterdam. In de avond aankomst in Amsterdam.

Vanaf