Musical AIDA flink vernieuwd: 'Toegankelijk voor de wereld van vandaag'

De musical Disney's AIDA is vernieuwd en beleeft volgend voorjaar zijn wereldpremière in Nederland. AIDA ging in 1998 voor het eerst in première en werd wereldwijd een groot succes. Nu is de tijd rijp om dit liefdesverhaal wéér - maar wel op een eigentijdse manier - te vertellen. En Nederland is de eerste plek waar dat gaat gebeuren.

In AIDA draait het om Aida en Ramades, een Nubische prinses en een Egyptische legerkapitein. Hun liefde ontstaat midden in een tijd van oorlog. Tradities, innerlijke tweestrijd en persoonlijke worstelingen: de spanning loopt aan beide kanten hoog op. Aan de zijlijn kijkt ook nog eens Amneris, dochter van de farao en de verloofde van Ramades, toe. Zo ontstaat er uiteindelijk een beladen driehoeksverhouding.

Eigentijds jasje

De 'nieuwe' AIDA verschilt op een aantal vlakken van de versie die van 2001 tot 2003 eerder in Nederland te zien was. De iconische muziek en liedteksten van Sir Elton John en Tim Rice zijn uiteraard gebleven, maar regisseur Schele Williams heeft met haar creatieve team voor een eigentijds karakter gezorgd. Zo zullen er in deze productie bijvoorbeeld alleen maar acteurs en dansers van kleur te zien zijn.

“Williams was eerder onderdeel van de oorspronkelijke Broadway-cast van AIDA en heeft nu de kans gekregen om deze vernieuwde versie te regisseren”, lichtte Thomas Schumacher, president van Disney Theatrical Productions, toe tijdens de presentatie in het toepasselijke Rijksmuseum voor Oudheden. “Ze heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de historische periode waarin AIDA zich afspeelt. Daarbij deed ze nieuwe ontdekkingen op over de achtergrond van het verhaal, wat weer verwerkt kon worden in de nieuwe versie. De focus ligt meer op nationalisme en de bijzondere positie van vrouwen.”

Iconische muziek

Toch wordt de boel niet helemaal opgeschud. Schumacher: “Het verhaal is toegankelijk gemaakt voor de wereld van vandaag, maar natuurlijk is alles gerespecteerd wat fans al ruim twintig jaar koesteren: de rijke personages, de schitterende decors en kostuums, en natuurlijk de prachtige muziek.”

Elton John en Tim Rice - ook verantwoordelijk voor de muziek van o.a. The Lion King - lieten zich destijds inspireren door de gelijknamige opera van Verdi. Dit resulteerde in iconische musicalklassiekers als ‘Ergens in de sterren’, ‘Te ver gegaan’, ‘Gezegend Nubië’ en ‘Vergeet hem’. Mede door deze nummers staat AIDA bij veel liefhebbers op de bucketlist. Zij kunnen nu eindelijk hun hart ophalen.

'Dit gaat iets heel bijzonders worden'

Van de cast zijn tot nu toe alleen de drie hoofdrollen bekendgemaakt. Gaia Aikman kruipt in de rol van Aida, April Darby speelt Amneris en Naidjim Severina wordt Ramades. “Het is niet in woorden te omschrijven hoe blij ik ben met deze rol”, verklaarde Aikman. “Als een vrouw van kleur heeft deze rol altijd hoog op mijn lijstje gestaan. Ik kijk erg uit naar dit avontuur, want het gaat iets heel bijzonders worden.”